Create an Account

Outlook

Outlook

Вирусът на Epstein-Barr засяга хората по различен начин. Някои хора, особено децата, може да не са наясно, че имат вируса, докато други могат да имат симптоми в продължение на седмици или месеци.

Обикновено симптомите се разрешават от активна инфекция на Epstein-Barr или мононуклеоза след 1 до 2 месеци. След като човек се възстанови, вирусът остава в сън в тялото и тест за антитела на вируса на вируса на Epstein-Barr все още ще работи. Вирусът може да се активира отново по всяко време, но обикновено няма да причини симптоми, ако го направи.

Докато повечето хора с вируса на Епщайн-Бар се възстановяват, може да има връзка между вируса на Епщайн-Бар и хроничните заболявания и раковите заболявания, Включително лимфомът на Бъркит и лимфома на Ходжкин.

В редки случаи вирусът на Епщайн-Бар може да остане активен и да доведе до дълготрайни симптоми.

  • Инфекциозни заболявания / бактерии / вируси.
  • Инфекциозни заболявания / бактерии / вируси.
  • Медицински изделия/диагностика

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Какво да знаете за есенциалните мастни киселини

мастните киселини са необходими за нормалното функциониране на всички системи в организма. Хората могат да получат само основни мастни киселини от хранителни източници.

Има два вида мастни киселини: съществени и несъществени. Тялото може да създаде несъществени мастни киселини чрез конвертиране на аминокиселини в храните, които човек яде.

Въпреки това, тялото не може да създава есенциални мастни киселини. Може да ги получи само директно от хранителни източници. Основните мастни киселини включват линолова киселина (LA), омега-6 мастна киселина и алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 мастна киселина.

Тези мастни киселини правят хормони, които регулират имунната система и централна нервна система.

Прочетете повече, за да научите за есенциални мастни киселини, примери за храни, които ги съдържат, и симптомите на дефицит на есенциална мастна киселина.

Какви са есенциалните мастни киселини?

Есенциалните мастни киселини са вид полиненаситена мастна киселина. Има две категории основни мастни киселини: омега-3 и омега-6.

Числата се отнасят до позицията на първото броене на двойната връзка с въглерод от опашката на веригата. Например, при омега-3 мастни киселини, първата двойна връзка с въглерод-въглерод е третата връзка от края. В омега-6 мастните киселини той е шести от края.

омега-3 и омега-6 мастни киселини са необходими, за да може тялото да функционира правилно. Те правят съединения, наречени ейкозаноиди, които са важни хормони, които контролират имунната система, нервната система и други хормони.

Въпреки това, ейкозаноидите от омега-3 и омега-6 мастни киселини действат по различен начин.

Ейкозаноидите от омега-3 мастни киселини насърчават здравето на сърцето, докато ейкозаноидите от омега-6 увеличават имунния отговор, възпалението и кръвното https://harmoniqhealth.com/bg/ налягане.

Тъй като двете омега мастни киселини могат да доведат до противоположни ефекти, човек трябва да се опита да ги балансира в диетата си.

Ползи

Някои изследвания предполагат възможна връзка между омега-3 мастни киселини и по-ниска честота на сърдечни заболявания и определени ракови заболявания. Те могат също така да помогнат при симптоми на ревматоиден артрит.

Преглед от 2012 г. подчертава по-стари проучвания, предполагащи омега-3 мастни киселини, също могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на червата, астма и някои състояния на психичното здраве.

Важно е обаче да се отбележи, че повечето от изследванията на омега-3 са се съсредоточили върху мастни киселини от животински източници, като риба и рибено масло, а не на растителни източници. Някои от ползите, наблюдавани в проучванията, могат да идват от консумацията на риба, а не от самите омега-3 мастни киселини.

Научете повече за ползите от омега-3 мастни киселини.

Основни мастни мазнини Киселини храни

Определени храни са с високо съдържание на мастни киселини.

омега-3s

растителни източници на омега-3, наричани също ALAs, включват:

  • Маслото от ленено семе
  • Чиа семена
  • Маслото от орехово орех
  • Маслото от канола
  • соево масло
  • Горчично масло

Животинските източници на омега-3 се наричат ​​DoCosahexaenic Acid (DHA) и ейкосапентаенова киселина (EPA).

Източниците на DHA включват:

  • скумрия
  • Херинг
  • Рибено масло
  • Аншоа
  • Сардини
  • Морски бас
  • Рибка меч

Източниците на EPA включват:

Omega-6s

Хранителни източници на омега-6, наричани още LAS, включват:

  • Маслото от канола
  • соево масло
  • Царевично масло
  • Слънчогледово масло
  • Масло от шафран
  • Чиа семена
  • Орехи
  • Бразилските ядки

Други източници на есенциални мастни киселини

Хората обикновено приемат добавки с есенциални мастни киселини омега-3 под формата на рибени масла. Те включват:

  • Рибено масло
  • Маслото от черен дроб на треска
  • Маслото на Крил

хората, които не консумират Рибата може да опита водораслено масло, растителна база омега-3 добавка, направена от водорасли.

Дефицитът на есенциалната мастна киселина

Дефицитът на есенциалната мастна киселина (EFAD) е рядкост, особено при хора, които, които, които са рядкост, особено при хора, които, които са рядкост, особено при хора, които, които са рядкост, особено при хора, които при хора, които са рядко срещани, особено при хора, които при хора, които при хора, които са рядкост, особено при хора, които при хора, които при хора, които при хора, които хора, които са били рядкост, особено при хора, които при хора, които при хора, които при хора, които при хора, които са рядко Яжте разнообразна диета. Определени състояния, които засягат абсорбцията или метаболизма, могат да причинят EFAD.

Симптоми

Симптомите на EFAD могат да включват:

  • загуба на коса
  • Сух, люспест обрив
  • Бавно зарастване на рани
  • Намален растеж

Диагноза

За да се определи дали човек има човек Ефад, лекар ще извърши физически преглед, за да търси характеристики като суха, люспеста кожа.

Те могат също да задават въпроси относно заздравяването на рани, растежа и чувствителността към инфекция.

Лекарите могат да правят тестове за кръв и урина, за да определят функцията на черния дроб и бъбреците и да измерват нивата на есенциалните мастни мазнини Киселини.

Лечение

Ако човек получи диагноза EFAD, лекарят може да предложи да ядат диета, богата на орехови масла, растителни масла и мазна риба.

Те могат също да предполагат интравенозна течна емулсия. Тези емулсии обикновено се състоят от соево масло и други източници на мастни киселини.

Обобщение

Есенциалните мастни киселини са мастни киселини, които тялото не може да произвежда самостоятелно. Те играят ключова роля в различните телесни функции, включително здравето на сърцето, превенцията на рака, когнитивната функция, здравето на кожата и профилактиката на затлъстяването.

Добрите хранителни източници на есенциални мастни киселини включват растителни масла, ядки и мазна студена студентка -Покалова риба. Добавките, съдържащи основни мастни киселини, включват ленено масло, рибено масло, чернодробно масло от треска и масло от крил.

Дефицитът на есенциалната мастна киселина е рядък. Ако човек има състояние, лекар може да препоръча диета с високо съдържание на мастни киселини или да предпише IV течна емулсия.

  • Хранене/диета

Медицински новини днес има строги Насоки за извличане на насоки и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата

Back to Top
Shop Now? On whatsapp